Yeni mahsul “kırma yeşil zeytin” damakları tatlandırmaya başladı

Balıkesir’in Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinde yaklaşık 12 milyon zeytin ağacı bulunuyor.

Türkiye’nin kıymetli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden olan körfez bölgesinde üretilen zeytinlerin yaklaşık 3 bin tonu 2024-2025 döneminde sofralık olarak hazırlanacak.

Bahçelerden tek tek elle toplanan yeşil zeytinler, işletmelerde ve üreticiler tarafından meskenlerde kırma sürecine tabi tutuluyor.

Zeytinin en doğal hali olan yeni mahsul yeşil kırma zeytinler, semt pazarlarında satışa sunuluyor.

Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, AA muhabirine, 1 Ekim prestijiyle 2024-2025 zeytin hasat döneminin başladığını söyledi.

Yüksek rekolte beklediklerini belirten Semerci, bu dönem zeytin ve zeytinyağı üretiminde ülke bazında Cumhuriyet tarihinin en yüksek sayılarına ulaşılacağını öngördüklerini anlattı.

Körfezdeki zeytin ağacı sayısının yıllar içinde farklılıklar göstermesine karşın bu sene zeytinyağı bakımından değerli olduğunu kaydeden Semerci, “Bu dönem var yılı. Körfezde 30-40 bin tonluk zeytin üretimi sayılarına ulaşılacağını düşünüyorum. Kırmalık ve sofralık zeytin olarak bu eserin içinden yüzde 10 üzere bir ölçü ayrılabilir. Bölgesel tescile sahip Edremit, Burhaniye ve Ayvalık’ta çizik zeytinlerin 3-4 bin ton civarında üretilebileceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

 

“VÜCUDUN BİRÇOK SİSTEMİNE, BİRÇOK ORGANA YARAR VERDİĞİ BİLİMSEL OLARAK KANITLANMIŞTIR”

Semerci, kırma yeşil zeytinin bölgenin en kıymetli özelliklerini taşıyan eserlerden olduğunu vurguladı.

Kırma zeytinin özellikleri hakkında bilgi veren Semerci, şunları kaydetti:

“Kırılarak hem çok çabuk bir vakitte olgunlaşması, natürel yollardan olgunlaşması sağlanır hem de ülkemizin tüketim alışkanlığına paralel olarak epey ağır tüketilir. Bundan zevk alırlar, şifa alırlar. Zira birinci çıkan ve toplanan zeytinlerden yapılan kırma zeytinin hem rayihası (kokusu) hem içindeki oleuropein (fenolik acı bileşik) ölçüsünün yüksekliği, öbür kimyasal özelliklerinin yüksekliğinin bedenin birçok sistemine, birçok organa yarar verdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.”

Edremit ilçesi kırsal Ortaoba Mahallesi’nde zeytincilik yapan Yenal Duran da Kazdağları’nın eteklerinde yetiştirdikleri zeytin ve bunlardan elde edilen yağın çok hoş olduğunu belirtti.

Kırma zeytin döneminin başladığını söz eden Duran, “Topladığımız zeytinleri pazarlara getiriyoruz. Kırmalık zeytinlerimizi satıyoruz. Bunun akabinde zeytinyağı ve çizme zeytinler çıkacak. Kırma zeytinlerimizi tek tek ellerimizle kırıyoruz. Zeytinin işlenmemiş hali olan topladığımız çiğ zeytinler kilosu 80-100 liradan, kırma zeytinleri ise 150 liradan pazarlarda satılıyor.” dedi.

Duran, kırma süreci yapılan yeşil zeytinin bir hafta ila 10 günde doğal olarak olgunlaştığını bildirdi.

Bidonlara koydukları zeytinlerin 2-3 defa suyunu değiştirdiklerini aktaran Duran, “Doğal acımsı bir tadı vardır. Zeytinyağı döküp üstüne limon sıkıp yedin mi acımsı olarak çok hoş bir tada sahiptir. Yemeklerin yanında âlâ olur.” tabirini kullandı.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir